5.10.2009, Peščanik, Petogodišnjica ubistva gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića

Peščanik 5.10.2009.

Saopštenje za javnost povodom petogodišnjice ubistva gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u vojnom objektu Karaš u Topčideru
Centar za evroatlantske studije (CEAS), koji realizuje projekat „STOP ZABORAVU“ smatra da je istraga o ubistvima gardista Jakovljevića i Milovanovića nedopustivo dugo trajala, pre svega zbog neprofesionalnog i nezakonitog postupanja nadležnog tužilaštva, te stoga istraga nije okončana u razumnom roku.
CEAS ocenjuje da postoje veliki propusti u vezi sa rasvetljavanjem ovog slučaja i od strane ministarstva odbrane i drugih komandnih struktura u sistemu Vojske Srbije. Očita je i nezainteresovanost svih dosadašnjih vlada da ovom izuzetno složenom slučaju pristupe na iskren i energičan način što ukazuje ili na nemoć ili na saučesništvo u opstrukciji rasvetljavanja svih okolnosti koje su do ubistava dovele.
Naime, bez obzira što je nalaz Državne komisije, sastavljene od kompetentnih stručnjaka iz svih potrebnih oblasti, nesumnjivo jasno i precizno utvrdio da su vojnici ubijeni, tužilaštvo je tražilo ponovna veštačenja od institucija i pojedinaca iz SAD. Iako su i ti novi nalazi potvrdili zaključke Državne komisije, tužilaštvo je tražilo novo veštačenje i time nastavilo sa optrukcijom istrage i odugovlačenjem postupka.
Tek ovih dana nadležni sud je svojim rešenjem odbio nove predloge tužilaštva za novim i dodatnim veštačenjima i time konačno stavio tačku na veštačenja u ovom postupku.
Pošto je nesumnjivo utvrđeno da su vojnici ubijeni, istragu treba usmeriti u pravcu utvrđivanja činjenica i prikupljanja dokaza na okolnosti ko su ubice. Neophodno je da tužilaštvo putem potrebnih obaveštenja traži od policije proveru niza dokaza i prikupljanje činjenica koje se mogu dobiti samo operativnim radom policije.
Takođe treba pouzdano i precizno u tvrditi da li se u objektu Karaš u bilo koje vreme, a posebno u vreme ubistva gardista, krio neki haški optuženik. Te provere mogu se izvršiti preko ministarstva odbrane, Nacionalnog saveta za saradnju sa haškim Tribunalom, pribavljanjem dokumentacije od Tužilaštva haškog Tribunala i saslušanjem ličnosti koje o potrazi za Ratkom Mladićem obaveštavaju javnost. Takođe, treba proveriti da li su postojale osobe koje su imale interes za ubistvo vojnika zbog eventulne pljačke vojne imovine, trgovine oružijem, municijom i slično, a imajući u vidu da je već bilo krivičnih postupaka s tim u vezi.
Kako je očigledno da tužilaštvo u ovom predmetu nije postupalo profesionalno, već je vršilo opstrukciju istrage, a vojne strukture nisu uradile ništa u pravcu utvrđivanja odgovornosti za propuste u ovom slučaju, neophodno je proveriti razloge takvog odnosa prema ovom zločinu.
CEAS apeluje na predsednika Republike, vladu Srbije, predstavnike i organizacije međunarodne zajednice koje pružaju podršku reformi pravosudnog sistema i uspostavljana demokratske kontrole nad civilnim i vojnim obaveštajnim službama, što su i osnovni uslovi za evrointegracije Srbije, da imaju u vidu sporost u rasvetljavanju ovog zločina, moguće zloupotrebe državnih organa koji postupaju u ovom predmetu kao i eventulane sukobe interesa aktera u ovom slučaju.