5.10.2009, e-Novine, Ubrzati istragu

e-Novine, 5.10.2009.

Centar za evroatlantske studije (CEAS) pozvao je predsednika i Vladu Srbije i predstavnike međunarodne zajednice da se založe za ubrzanje istrage ubistva gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića.
U saopštenju povodom pete godišnjice ubistva dvojice gardista u Tipčideru, Centar koji realizuje projekat "Stop zaboravu" ocenio je da je istraga o ubistvu nedopustivo dugo trajala, pre svega zbog neprofesionalnog i nezakonitog postupanja nadležnog tužilaštva, te stoga istraga nije okončana u razumnom roku.
CEAS ocenjuje da postoje veliki propusti u vezi sa rasvetljavanjem ovog slučaja i od strane ministarstva odbrane i drugih komandnih struktura u sistemu Vojske Srbije. „Očita je i nezainteresovanost svih dosadašnjih vlada da ovom izuzetno složenom slučaju pristupe na iskren i energičan način što ukazuje ili na nemoć ili na saučesništvo u opstrukciji rasvetljavanja svih okolnosti koje su do ubistava dovele“, stoji u saopštenju u kojem se dalje dodaje da bez obzira što je nalaz Državne komisije, sastavljene od kompetentnih stručnjaka iz svih potrebnih oblasti, nesumnjivo jasno i precizno utvrdio da su vojnici ubijeni, tužilaštvo je tražilo ponovna veštačenja od institucija i pojedinaca iz SAD. Iako su i ti novi nalazi potvrdili zaključke Državne komisije, tužilaštvo je tražilo novo veštačenje i time nastavilo sa optrukcijom istrage i odugovlačenjem postupka.
U CEAS napominju da je nadležni sud tek ovih dana svojim rešenjem odbio nove predloge tužilaštva za novim i dodatnim veštačenjima i time konačno stavio tačku na veštačenja u ovom postupku „Pošto je nesumnjivo utvrđeno da su vojnici ubijeni, istragu treba usmeriti u pravcu utvrđivanja činjenica i prikupljanja dokaza na okolnosti ko su ubice. Neophodno je da tužilaštvo putem potrebnih obaveštenja traži od policije proveru niza dokaza i prikupljanje činjenica koje se mogu dobiti samo operativnim radom policije“, predlog je CEAS.
Posebno ističu da treba pouzdano i precizno u tvrditi da li se u objektu Karaš u bilo koje vreme, a posebno u vreme ubistva gardista, krio neki haški optuženik. „Te provere mogu se izvršiti preko ministarstva odbrane, Nacionalnog saveta za saradnju sa haškim Tribunalom, pribavljanjem dokumentacije od Tužilaštva haškog Tribunala i saslušanjem ličnosti koje o potrazi za Ratkom Mladićem obaveštavaju javnost. Takođe, treba proveriti da li su postojale osobe koje su imale interes za ubistvo vojnika zbog eventulne pljačke vojne imovine, trgovine oružijem, municijom i slično, a imajući u vidu da je već bilo krivičnih postupaka s tim u vezi“.
Konstatuju kako je očigledno da tužilaštvo u ovom predmetu nije postupalo profesionalno, već je vršilo opstrukciju istrage, a vojne strukture nisu uradile ništa u pravcu utvrđivanja odgovornosti za propuste u ovom slučaju, neophodno je proveriti razloge takvog odnosa prema ovom zločinu.
CEAS apeluje na predsednika Republike, Vladu Srbije, predstavnike i organizacije međunarodne zajednice koje pružaju podršku reformi pravosudnog sistema i uspostavljana demokratske kontrole nad civilnim i vojnim obaveštajnim službama, što su i osnovni uslovi za evrointegracije Srbije, da imaju u vidu sporost u rasvetljavanju ovog zločina, moguće zloupotrebe državnih organa koji postupaju u ovom predmetu kao i eventulane sukobe interesa aktera u ovom slučaju.
Vojnici Gardijske brigade Vojske SCG Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović izgubili su život, pod nerazjašnjenim okolnostima, na straži u kasarni na Topčideru 5. oktobra 2004. godine. Svoje zaključke o tom slučaju dale su dve komisije, vojna i državna, koju je osnovao tadašnji Vrhovni savet odbrane SCG.
Porodice i prijatelji gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića položili su 5. oktobra vence i upalili sveće ispred kasarne na Topčideru povodom petogodišnjice stradanja dvojice vojnika. Punomoćnik porodica ubijenih gardista Vladan Batić kazao je da se pre pet godina desila neka "vrsta ritualnog ubistva mladih gardista". On je naveo da je prošlo pet godina "uzaludnih pokušaja da se utvrdi puna istina" i da je "jasno da neko u ovoj zemlji ne želi da se ona utvrdi i uspostavi pravda".
"Mi i dalje verujemo da putevi vode ka haškim optuženicima, ali je na potezu Tužilaštvo i policija, da utvrde ko je povukao oroz", kazao je Batić. On je rekao da ne želi da se bavi spekulacijama, ali da u Srbiji ima ostataka pravosuđa i službi iz vremana Slobodana Miloševića koji "istrajavaju u nastojanju da se sakrije istina".
Prema njegovim rečima, posle nalaza nezavisne državne komisije postalo je očigledno da su dvojica gardista ubijeni. On je dodao i da su veštačenja forenzičara i balističara u SAD potvrdila nalaz da su gardisti ubijeni. "Kao punomoćnici porodica oštećenih prisustvovali smo saslušanju brojnih svedoka...Moram vam reći da su oni objasnili kako je funkcionisao ovaj objekat i kako su angažovani ljudi za ovaj objekat", naveo je Batić i dodao je da je na Tužilaštvu da otkrije ko je ubio gardiste.
Punomoćnik porodica gardista Predrag Savić kazao je da je "postupak u fazi pojedinih istražnih radnji" jer nema osobe u koju se sumnja da je izvršila krivično delo. "U slučaju da se otkrije ko je osumnjičeni ili više osumnjičenih onda se prelazi u fazu klasične istrage", naveo je on.
Otac gardiste Dražena Milovanovića rekao je da "država i vojska i dalje ćute" a da roditelji ubijenih vojnika samo traže istinu o događajima u Topčideru. Otac Dragana Jakovljevića kazao je da je sramotno za državu Srbiju što još nema istine o događajima iz vojnog objekta na Topčideru. "S obzirom na naše godine mi možda nećemo dočekati istinu, ali smo ubeđeni da će braća i sestre naših sinova dočekati", kazao je on.
Na petu godišnjicu ubistva Milovanovića i Jakovljevića, Omladinski forum Lige socijaldemokrata Vojvodine zapaliće sveće i odati im počast ispred kasarne na Topčideru.