5.10.2009, Danas, Pronaći ubice dvojce gardista na Topčideru

Danas, 5.10.2009.

Beograd - Istraga o ubistvima gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u vojnom objektu Karaš na Topčideru nedopustivo je dugo trajala, pre svega zbog neprofesionalnog i nezakonitog postupanja nadležnog tužilaštva, zbog čega istraga nije okončana u razumnom roku, saopšteno je juče iz Centra za evroatlantske studije (CEAS), povodom petogodišnjice smrti gardista.
CEAS ocenjuje da postoje veliki propusti u vezi sa rasvetljavanjem ovog slučaja i od Ministarstva odbrane i drugih komandnih struktura u sistemu Vojske Srbije. „Očita je i nezainteresovanost svih dosadašnjih vlada da ovom izuzetno složenom slučaju pristupe na iskren i energičan način što ukazuje ili na nemoć ili na saučesništvo u opstrukciji rasvetljavanja svih okolnosti koje su do ubistava dovele“, ističe se u saopštenju.
CEAS navodi da, bez obzira što je nalaz Državne komisije, sastavljene od kompetentnih stručnjaka iz svih potrebnih oblasti, nesumnjivo jasno i precizno utvrdio da su vojnici ubijeni, tužilaštvo je tražilo ponovna veštačenja od institucija i pojedinaca iz SAD. „Iako su i ti novi nalazi potvrdili zaključke Državne komisije, tužilaštvo je tražilo novo veštačenje i time nastavilo sa optrukcijom istrage i odugovlačenjem postupka“, ističe se u saopštenju.
Kako se dodaje, pošto je nesumnjivo utvrđeno da su vojnici ubijeni, istragu treba usmeriti u pravcu utvrđivanja činjenica i prikupljanja dokaza o ubicama. Iz ove organizacije navode da je neophodno da tužilaštvo putem potrebnih obaveštenja traži od policije proveru niza dokaza i prikupljanje činjenica koje se mogu dobiti samo operativnim radom policije.
Vladan Batić, advokat porodice gardista, kaže za Danas da je reč o sagi o nemoralu, beskrupuloznosti i neodgovornosti, s obzirom na to da je trebalo da prođe pet godina kako bi se utvrdilo ono „što se znalo pet meseci nakon njihove smrti, odnosno da su gardisti ubijeni.“
- Porodice poginulih su svaki put, kad je istraga usporavana, ponovo ubijane. Jasno je bilo da su gardisti ubijeni, ali očigledno neko nije želeo da to bude pretočeno u sudski epilog - ističe Batić.
On podseća da je nedavnom odlukom krivičnog vanraspravnog veća Okružnog suda u Beogradu da odbije predlog Okružnog javnog tužilaštva da se izvrši dopuna veštačenja povodom slučaja „Topčider“, potvrđeno da su gardisti ubijeni, kao i da je time „završen jedan deo cele rašomonijade.“ Batić naglašava da je sada neophodno što pre utvrditi ko je zapravo ubio gardiste, ali i da nadležni objasne zašto neko ne želi da se utvrdi istina o pogibiji gardista.