Marinković:Uloga SAD značajna za razvoj i stabilnost regiona

BEOGRAD, 22. jula (Tanjug) - Potpedsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković izjavio je danas da je uloga SAD od suštinskog značaja za razvoj i stabilnost regiona i izrazio zadovoljstvo pristupom administracije predsednika Donalda Trampa Balkanu.

"Ambasador Ričard Grenel je uneo novu energiju u dijalog Beograda i Prištine", rekao je Marinković na "8.beogradskoj NATO nedelji" i dodao da su inicijative SAD po pitanju dijaloga prvi korak da se dođe do kompromisniog rešenja.

Marinković je rekao i da bi trebalo zajednički da se pozove Vašington da bude prisutniji u regionu, jer se pokazalo da ima proaktivnu ulogu.

On je ukazao na ulogu Kfor-a kao jako važnu i dodao da nas to više motiviše na saradnju sa NATO, koja je veoma značajna, iako je, kako je rekao, Srbija vojno neutralna.

"Iako je trenutno epidemija Kovid-19 ovo je pravi trenutak da se intenzivira saradnja sa SAD i da se ona postavi na viši nivo", rekao je Marinković.

Prema njegovim rečima, suštinski je važno za Srbiju i njene građane da se saradnja sa NATO predstavi na pravi način, kao i implikacije te saradnje ne samo na bezbednost u regionu, već i na razvoj u drugim oblastima.