Milić: Inckov neodogovoran potez se vraća kao bumerang!

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić ocenila je danas da se sračunat, neodgovoran potez donedavnog Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida u Srebrenici, već vraća kao bumerang.

-Incko nije napravio grešku, one mogu biti i nenamerne. To je sračunat, vrlo neodgovoran potez, koji je valjda trebalo da bude neki udarac (Miloradu) Dodiku, a već se vraća kao bumerang. Nastavlja se tendenciozna ''goldhagenizacija'' (po Danijelu Goldhagenu) Srba i istorijski revizionizam najgore vrste koji povlači paralele između Drugog svetskog rata i ratova na Balkanu, u kojima su Srbi, naravno, Nemci", rekla je Milić. 

Milić je tom prilikom govorila o krizi u BiH, odluci Narodne skupštine Republike Srpske da Inckovu odluku proglasi ništavom, odnosima u regionu, Kancelariji visokog predstavnika za kojiu kaže da je vreme da se zatvara, a ne da joj se mandat dodatno proširuje.

-Kriminalizuje se negiranje genocida koje su utvrdili sudovi nastali posle Drugog svetskog rata, pritom se Haški tribunal vrlo kompromitovao i ne može se porediti sa Nirnbergom ni na koji način- rekla je Milić.

Ona je podsetila i na slučaj Turske, koja je potpisala saopštenje Saveta za sprovođenje mira (PIC) o osudi odluka Skupštine RS, a grdno je osula paljbu na administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena što je zločine nad Jermenima, koje su, kako dodaje Milić, tadašnje turske vlasti počinile, proglasila genocidom.

Prema njenim rečima, da je Hag bolje i doslednije radio i da se makar Zapad jasnije odredio o Jasenovcu, makar kao što su to sada učinile SAD o genocidu nad Jermenima, moglo bi se postavljati pitanje zašto se ratni zločinci pojavljuju na TV u Srbiji, dok se, kako dodaje, ''ovako sa Haradinajem i Gotovinom npr. na slobodi, sve se relativizovalo''.

-Da ne govorimo koliko je Zapad progledao kroz prste onima koji su činili zločine tokom hladnog rata dokle god su držali liniju fronta protiv komunizma- rekla je Milić.

Milić navodi da Dodik neretko čini štetu nekim interesima Srbije, pre svega oko pregovora sa Prištinom.

-Ali, mislim da je vreme da se OHR zatvara fazno i da je najbolji put za rešavanje zastoja BiH u EU integracijama, kompromis Beograda i Prištine koji bi Srbiju učvrstio na politickom Zapadu, a ne dodatno proširenje mandata Kancelarije visokog predsavnika- smatra Milić.

Upitana da prokomentariše odnos Grčke i Kipra prema Kosovu, Milić kaže da Atina unapređuje odnose sa Prištinom, ali da misli da njeno priznanje ne bi izazvalo domino-efekat, pogotovo što se Albanci u Severnoj Makedoniji i Albaniji integrišu kroz članstvo u NATO, što Grčku relaksira na način koji se ne može reći za Baskiju u Španiji, na primer.

-Verujem da se pitanje spajanja Kipra i razdvajanja severa Kosova od Kosova i pripajanja centralnoj Srbiji mogu ustvari rešiti na istom principu, i da Grčka može imati interes za takvo nešto, a njeno priznanje Kosova bi moglo podstaci vlasti u Prištini na nešto više fleksibilnosti koju i Zapad od njih očekuje- rekla je Milić.