Transkript dela emisije “Vreme korone” na TV PINK emitovanoj 16.4.2020.*

*CEAS interni transkript

Gosti: dr Branimir Nestorović, dr Srđa Janković i dr Predrag Kon

Prilog o ozonu i ozonotepariji na 21. minutu, voditeljka Irina Vukotić pita dr Nestorovića kako on posmatra to (prilog).

Dr Branimir Nestorović: Moram da razočaram Željka da on ništa nije izmislio, to je izmislio Tesla. Znači, ozonizaciju kao lečenje je izmislio Tesla 1896. godine. Čak je patentirao i neki preparat u kome se ozon nalazio u maslinovom olju. Maslinovo ulje stabilizuje ozon. Ideja je dosta jednostavna, i to se primenjuje što je rekao Italijan (profesor Aleksandar Ruben iz Italije koji je govorio u prilogu) 40 godina. Nije široko primenjeno jer klasična medicina se ne bavi time. Princip je veoma jednostavan. Kiseonik, O2, se pretvara u O3, taj O3 se raspada na ozon i kiseonik. Taj ozon je visoko reaktivan, mi to kažemo, to su slobodni radikali kiseonika, to je ono što nas oštećuje tokom starenja, jer se stvara, oštećuje našu DNK-a, naše ćelije, ali istovremeno deluje tako što ubija ono što može da bude štetno za naš organizam. I to se zove u medicini, u fizologiji se to zove hormeza. Hormeza je pojava da nešto u malim količinama deluje jako korisno, recimo oni arsenofagi, jedu malo arseonika pa stimulišu imunosistem. A kad uzmu malo više onda dobiju rak, je l tako. Ovde isti princip da vi u stvari suštinski date..

Voditeljka Irina Vukotić: Kako istim tonom ispričate i jedno i drugo (smeje se) Malo ovako malo onako, šalim se ja (misli kako priča o imunosistemu i raku hladnokrvno).

Dr Branimir Nestorović: Pa ne ne (smeje se), u niskim koncetracijama.. Pa evo gledajte recimo naprimer toga imate u svakom primeru. Polni hormone se nalaze u krvi, u izuzetno niskim koncetracijama i tako su izuzetno važni za naš organizam, a date visoke količine testosterone onda dobijete rak. Znači to je opšti biološki princip, da ono što je u malim količinama je korisno. Radioaktivno zračenje u malim količinama stimuliše imuni sistem, u velikim količinama izaziva rak, oštećenje tkiva. Ozon je u visokim koncetracijama štetan, jer u stvari ti slobodni radikali kiseonika, koje mi zovemo, oni se vezuju za naše strukturne molekule koji se tu dešavaju, kradu im elektron, je l tako, i oštećuju ih, i zato antioksidansi su univerzalni lek za sve bolesti, je l tako. Vi kad uzimate te antioksidanse, mada je to glup pojam, to ne postoji, mislim, to su u stvari oksido reduko potencijal, ali svejedno, onda u suštini to nadoknađujete, usporavate starenje, zato su antioksidansi za kardio-vaskularne bolesti,rak, usporenje starenja itd. Onda vi kad ubacite taj ozon, ima klinika u Nemačkoj, ja znam bar 2 klinike u Nemačkoj koje se time bave dosta dugo vremena. Ja sam imao 2 pacijenta sa drugim bolestima koji su u Italiji dobijali ovu terapiju pre Covid-a, i koji su imali dosta dobre rezultate, jer tu je jedini problem da vi ne date previše ozona. Ako date previše ozona, to može da bude opasno, zato što može da dovede to oštećenja crvenih krvnih zrnaca, ako se vraća u krv, i drugih organa itd. U malim količinama ozon je nestabilan i on će se jako brzo eliminisati.

Voditeljka Irina Vukotić: Ali sigurna sam onda da stručnjaci tačno znaju koja količina može da dovede do ozdravljenja.

Dr Branimir Nestorović: Pa kažem 40 godina se primenjuje ta terapija 40 godina se primenjuje minimalno ali to nije metoda koja je dominatna u medicini. Postoje te metode u medicini koje nisu dominatne, mi ne pričamo mnogo o Teslinom aparatu za pulsnu elektromagnetnu terapiju, uopšte ne pričamo, koji je 1906. primenjivan sa ogromnim uspehom, je l tako dalje. Ja se nadam da, evo moram da kažem i ja sad nešto, ja se nadam, u kontaktu sam sa Novakom Đokovićem, koji je bio moj pacijent, i mi se nadamo da ćemo krenuti malo u promociju te neke drugačije medicine kad ovo prođe sve. Sad nije momenat trenutno, ali recimo ozono terapija, svako može da ukuca u internet  i videće  da je to terapija koja ima svoje indikacije, koja se zna kako se primenjuje, postoje klinike na svetu koje to primenjuju. Italijani i Nemci najviše primenjuju, i postoje vrlo dobra iskustva u lečenju raznih bolesti i malignih bolesti.

Dr Srđa Janković: Ja da se nadovežem. Naravno, poštujem ovo što je ispričao profesor Nestorović, koji svakako zna više o ozonu i ozono terapiji više nego ja, pa bih se ja ovde više vezao za nešto što je opšte nešto ka opet malo da branim uslovno stranu one opšte medicine, zvanične. Ali to zvanične je diskutabilan pojam, šta sve može da se ozvaniči i šta sve može da se učini nezvaničnim. Ja to volim da zovem naučno zasnovana medicina. Zašto naučna?

Voditeljka Irina Vukotić: Za vas kažu da niste otvoreni za nova saznanja kao što je naprimer profesor Nestorović, i da ste mnogo kruti. Ne Vi, nego doktori koji se bave zvaničnom medicinom.

Dr Srđa Janković: Pa vidite, zapravo jesmo. Naučni metod podrazumeva veliku otvorenost za nove ideje, kao što je i ova ideja. Doduše, čuli smo da nije nova, ali za ideje koje, recimo, nisu dovoljno iskorišćene i istražene iz nekog razloga. Međutim, nešto tu postoji još. A to je vrlo stroga primena naučnog metoda u testiranju hipoteza. Dakle u pokazivanju šta radi a šta ne radi, kako radi a kako ne radi. I sad, naravno, čuli smo da će neke studije biti rađene, i to možemo da pozdravimo, jer će naučni metod da nam kaže da li u ovom konkretnom slučaju , ovaj konkretni modalitet terapije radii li ne radi, i mi predstavnici te obične, strože naučne medicine, zapravo, možemo da kažemo samo videćemo. Dobro je da se sve vidi, pokazaće se, naučni metod ima moć da nam kaže šta radi a šta ne radi, a naravno imamo i sve te želje da dođemo do novih terapija i to niko ne spori. Ali, ipak jedna skepsa, jedna zdrava skepsa, da ja budem predstavnik jedne zdrave skepse, pa da ne budem u pravu još bolje. Ali za sada sam zdravo skeptičan.

Voditeljka Irina Vukotić: Da li ste vi zdravo skeprični doktore Kon?

Dr Predrag Kon: Da Vam kažem, ja slušam ovu oblast lečenja i jednostavno nije u mom domenu bez obzira na to, uvek želim da pročitam nešto gde se jasno opisuje i metodologija i studija i ovo što će biti objavljeno (misli na istraživanje metode ozono terapije iz priloga) sigurno će biti zanimljivo čuti. Sama ideja je zanimljiva, mislim verovatno..

Dr Branimir Nestorović: Evo mogu ja da kažem u čemu je problem. Problem je, pošto se ja bavim sa obe vrste medicine, problem je što vi kad radite lekove, kad radite neke studije onda je to lako uraditi, to su dvostruko slepe tzv. studije, upoređujete efekat leka ovog. Kad se radi o ovakvim stvarima onda tu ima gomila varijabila koja prvo mora da se standardizuje, znači, koja količina ozona, koliko trajanje terapije, koliko dana..

Voditeljka Irina Vukotić: Pratićemo, nek ovo bude nešto što o čemu ćemo da razmišljamo u narednom periodu. Sa dozom optimizma, volela bih da se provlači kroz svaki naš razgovor.

Dr Branimir Nestorović: Ja mislim da će ova pandemija mnoge tabue da sruši. Mislim da će da sruši mnoe tabue i ja se nadam da će da, je l, da se otvore neki novi horizonti. Ne mora sve da se leči na klasičan način. Mi imamo medicine koje uopšte nisu ovakve, imamo tradicionalnu kinesku medicinu, ajurvedska medicina..

Voditeljka Irina Vukotić: Rusku, Rusi takođe.

Dr Branimir Nestorović: Rusku medicinu. Ne leče se svi ljudi na zapadnu medicinu i ne bi se moglo reći da je zapadna medicina toliko uspešnija od svih drugih, ona u tehničkom smislu da..

Dr Srđa Janković: Medicina je sve što dokažemo da leči. Nema veze da li je došlo iz jedne ili druge tradicije. Naučni metod ima moć da nam kaže šta radi a šta ne radi i mi obični prihvatamo sve što naučni metod pokaže kao validno.

Screenshot 2020 04 22 at 13.04.37