Smenjen glavni urednik lista “Danas” posle gostovanja sa Vučićem u “Ćirilici”

Teleprompter,  28.3.2016.

tp novi logo 8

Dugogodišnji glavni urednik lista “Danas” Zoran Panović razrešen je sa te funkcije samo nedelju dana posle gostovanja sa Aleksandrom Vučićm u emisiji “Ćirilica” na TV “Happy”.

   

Dosadašnji glavni urednik Danasa Zoran Panović razrešen je sa te funkcije na Skupštini akcionara koja je bila pre nekoliko dana.

Ovu vest danas je na kolegijumu saopštio Panović.

On je UNS-u rekao da ne zna razloge smene i da je to poznato samo Skupštini akcionara koja se odlučila da postavi kolumnistu Dražu Petrovića za novog glavnog urednika.

– Najnormalnije se osećam povodom ove odluke, nastaviću da pišem kolumnu za “Danas”, rekao je Panović.

Na Panovićevo mesto postavljen je satirični kolumnista Dragoljub Draža Petrović.

– Potrudiću se da radim na imidžu lista, ali i dalje će ostati ista uređivačka politika koju karakteriše kritika vlasti, prave i proverene informacije, rekao je UNS-u Draža Petrović koji će od 4. aprila preuzeti funkciju glavnog urednika “Danasa”.

Ova rokada dolazi nakon gostovanja Zorana Panovića u emisiji “Ćirilica” sa Aleksandrom Vučićem i Jelenom Milić, direktorkom Centra za evroatalntske studije.

Uzimajući u obzir činjenicu da Panović nije upoznat sa razlozima iznenadne smene povodom koje se oseća “najnormalnije”, postavlja se pitanje da li njegova smena ima veze sa gostovanjem u “Ćirilici”, gde su on i Jelena Milić rešetali Vučića po raznim osnovama.

Iako Panović nije bio ekstremno kritičan prema Vučiću u “Ćirilici”, već objektivno direktan, neobrazložene smene urednika u toku predizborne kampanje po direktivi Aleksandara Vučića nisu nikakav novitet.

Problematično je to što Panović ne zna zbog čega je smenjen i zbog čega se povodom smene oseća “najnormalnije”.

Zoran Panović je na čelu lista “Danas” proveo sedam godina, a u redakciji je od osnivanja 1997. godine.

Prepoznatljiv je po specifičnom i preciznom seciranju stvarnosti, kako kroz analitičke tekstove, tako i u javnim nastupima.

Panović će, kako je saopštio na kolegijumu, ostati u redakciji i nastaviti da objavljuje svoju kultnu kolumnu koja je jedan od najboljih preseka političkih dešavanja prošle nedelje.

Dragoljub Draža Petrović u karijeri je radio za više listova, počeviši od “Borbe”, “Naše borbe” do “Glasa javnosti”.

U “Danasu” je kao novinar i urednik od 2009. godine. Trenutno važi za najpopularnijeg i najduhovitijeg kolumnistu u Srbiji.

U poslednje vreme piše tri kolumne, u Danasu, Nedeljniku i na N1. U Nedeljniku ima svoju redovnu kolumnu “Zakopčavanje mita”.