12.2.2013. RFE, Radikali na saslušanju zbog paljenja zastava

Radio Slobodna Evropa, 12.2.2013.

radio-slobodna-evropa

Više javno tužilaštvo u Beogradu je na adresu Srpske radikalne stranke uputilo poziv za saslušanje dva funkcionera te partije, poznate po ekstremno desnim stavovima. Razlog je paljenje zastava Amerike, EU i NATO na protestu koji su radikali održali u novembru prošle godine.

Zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović i član predsedničkog kolegijuma radikala Aleksandar Dražić, sumnjiče se za krivično delo „povrede ugleda strane države ili međunarodne organizacije“ i u tom svojstvu su dobili pozive za saslušanje. Tako će, po prvi put, neki političari u Srbiji biti predmet istrage zbog paljenja zastave, iako nije prvi put da se tako nešto radi. Upravo su članovi Srpske radikalne stranke to činili nekoliko puta do sada, pa čak i u vreme dok su sedeli u srpskom Parlamentu.

Na pokretanje postupka, Šarović je reagovao već poznatom retorikom svoje partije.

„Srpska radikalna stranka obaveštava javnost Srbije da je antisrpski režim na čelu sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, započeo potpuno otvorenu hajku na političke protivnike i obračun sa političkim protivnicima u Srbiji“, rekao je Šarović.

Višegodišnja nekažnjivost akcija ekstremnih grupa, često podržanih i od pojedinih političkih partija, poput napada na ambasade zapadnih država, uličnih nereda, prebijanja neistomišljenika ili paljenja zastava, ostavili su utisak da država nije voljna ili sposobna da takvom ponašanju stane na put. Upravo zbog takve klime u kojoj se ekstremne grupe osećaju sasvim slobodnim, Goran Miletić, pravnik iz organizacije Branitelji ljudskih prava, pokretanje postupka protiv Šarovića vidi kao nešto ne sasvim uobičajeno, mada nije siguran da će ovaj slučaj i rezultirati nekakvim oštrijim kaznama.

„Definitivno da ovo predstavlja nešto potpuno novo, budući da se za to krivično delo do sada nije specijalno odgovaralo. Videćemo kako će sud ovo tretirati, ali moram reći da, kada pročitate te glave u Krivičnom zakoniku, sva ta krivična dela od uvrede dostojanstva državnih službenika, do uvrede dežave Srbije ili stranih država deluju kao prilično teška krivična dela, ali koliko vidimo niko za njih nije odgovarao tako da se oni tretiraju kao nešto prilično nebitno ili se definitivno nekažnjavaju. Tako da mi se čini da će to i u ovom slučaju da se desi, da će biti tretirano kao veoma blago delo“, ocenjuje Miletić

Znaci nemoći

Paljenje zastava nešto je što ekstremne organizacije i pojedinci u Srbiji čine na gotovo na svakom protestu, a koliko se bezbedno osećaju pokazuje i činjenica da se na internetu može pronaći više desetina video-snimaka paljenja zastava, koje su sami postavljali.

Ekstremisti su u poslednjih nekoliko meseci više puta zapalili zastavu Vojvodine, ali i Evropske unije, Amerike, NATO, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine. Povod je bilo šta – od koncerta Dina Merlina, preko proglašenja kosovske nezavisnosti i presuda haškog Tribunala, do samita NATO i sličnih manifestacija. Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, takav vid protesta prepoznaje kao slabost tih organizacija.

„Nemoć da svoje politike i vrednosti artikulišu na civilizovanije i primerenije načine. Po meni je to jedan vulgaran način u nedostatku drugih argumenata. Međutim, takvi gestovi imaju i jedan mobilizacijski čin, i to se takođe mora imati u vidu“, kaže Jelena Milić

U ekstremnim akcijama prednjače aktivisti pokreta „Naši“ i „1389.“, čije delovanje, iako ga karakterišu nasilje, netolerancija, međunacionalna netrpeljivost i govor mržnje, čemu je više puta bio izložen i naš radio, Ustavni sud Srbije odbio da zabrani. Pravnik Goran Miletić upozorava da su desničarske organizacije sve hrabrije i da se, kada se pogleda unazad, stiče zaključak da nisu kažnjene gotovo ni za šta što su njihovi aktivisti radili i ne veruje da bi eventualno sankcionisanje funkcionera radikala moglo da doprinese promeni takve atmosfere.

„Ne, mislim da ovo za desničarske organizacije, za ekstremiste ne bi predstavljalo apsolutno nikakvu opomenu, budući da bi oni to shvatili kao nekakav revanšizam prema političaru koji dolazi iz Srpske radikalne stranke. Tako da mi se čini da bi ekstremisti to prilično dobro pročitali i da bi shvatili da se to ne odnosi na njih“, rekao je Miletić

Saslušanje dvojice funkcionera Srpske radikalne stranke osumnjičenih zbog paljenja zastava Amerike, EU i NATO, zakazano je za 20. februar.