24.3.2014, BalkanInsight, Srbija obeležila godišnjicu NATO bombardovanja

Balkan Insight,24.3.2014.

balkan-insight

Srpski zvaničnici kažu da nikada neće zaboraviti žrtve vazdušnih napada NATO, kojima je okončan sukob na Kosovu 1999. godine, dok broj poginulih u bombardovanju nikada nije utvrđen.

"Narod koji zaboravlja svoje žrtve i svoju istoriju osuđen je da je ponovo preživljava. Moramo da čuvamo sećanje na sve one koji su branili našu zemlju", rekao je premijer Srbije Ivica Dačić nakon polaganja venca na brdu Straževica u Beogradu, gde su poginuli pripadnici Vojske Jugoslavije u napadu NATO 1999. godine.

"NATO agresija pre 15 godina sprovedena je bez pravnog osnova i odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", dodao je Dačić.

On je rekao da je tokom 78 dana NATO bombardovanja poginulo više od 2,000 ljudi, a njih više od deset hiljada povređeno, uz materijalnu štetu od nekoiliko desetina milijardi dolara.

Osim na Straževici, širom Srbije održani su skupovi u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odao je poštu žrtvama na jugu Srbije gde je u bombardovanju putničkog voza poginulo deset osoba, a na desetine je povređeno.

"Nismo čuli iskreno izvinjenje za bezobzirno raketiranje mosta", rekao je Nikolić.

Inače, tačan broj žrtava NATO bombardovanja i ukupna šteta još nisu poznati.

Procenjeno je da je u bombardovanju oštećeno 25,000 kuća i stambenih zgrada i uništeno 470 kilometara puteva i 600 kilometara pruge.

Do sada je samo Ministarstvo odbrane javno obelodanilo svoje podatke, navodeći da su NATO snage ubile 631 pripadnika oružanih snaga Srbije, dok se još 28 vode kao nestali.

NATO takođe nije objavio informacije o svojim gubicima.

Bombardovanje Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine, kao odgovor Zapada ne neuspeh pregovora u Rambujeu čiji je cilj bilo okončanje sukoba na Kosovu.

Zvaničnici EU, Sjedinjenih Država i Rusije sastali su se u francuskom gradu Rambujeu kako bi posredovali između tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i predstavnika kosovskih Albanaca, ali rešenje nije postignuto.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo (FHP) 275 osoba u Srbiji i Crnoj Gori (bez Kosova) izgubilo je život kao rezultat NATO bombarodvanja: 180 civila, 90 pripadnika Vojske Jugoslavije i pet pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) saopštio je da Srbija još nije spremna da oktrije koliko je ljudi poginulo tokom bombardovanja.

"Nespremnost države Srbije da sakupi i objavi tačne podatke daje osnova sumnji da ona i dalje odbija da se suoči sa svojim delom odgovornosti za ono što je činila, zašto je činila i kako je to činila, ne samo protiv pripadnika OVK, već pre svega protiv civila i kosovske i srpske nacionalnosti", navodi se u saopštenju.