Da Možda Ne

RTS, 22.1.2016.

RTS logo

U emisiji Da Možda Ne o odluci premijera Aleksandra Vučića da Srbija ide na vanredne parlamentarne izbore, koji će se održati istog dana kada i redovni pokrajinski i lokalni izbori.

   

Da mozda ne Jelena

Iako je pre samo nekoliko nedelja rekao da ne razmišlja o izborima, jer bi se tako zaustavile reforme, Vučić je odluku obrazložio potrebom Vlade da ima puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat. Opozicija, na drugoj strani, reaguje sastancima ujedinjenja i "čvrstog" obećanja da neće ulaziti u koaliciju sa Vučićem. Da li će specifičnost ovih izbora biti oživljavanje uloge ideologija, buđenje desnice i levice, kao i pojava otvoreno proruskih stranaka, nasuprot proevropski orijentisanim?

U studiju će govoriti:

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID-a
Duško Radosavljević, politikolog
Branko Radun, politički analitičar

U nastavku emisije o najavama nabavke raketnog naoružanja Hrvatske i Srbije. Informacija da je Ministarstvo odbrane Hrvatske uputilo Pentagonu zahtev za doniranje 16 samovoznih višecevnih lansera raketa, kao i balističkih raketa dometa 300 kilometara, izazvala je oštru reakciju Srbije. Konkretni odgovor na ovaj izazov je došao prilikom posete potpredsednika ruske Vlade Dmitrija Rogozina koji je izjavio da će Rusija razmotriti apel Srbije da joj isporuči naoružanje i sistem protivvazdušne odbrane S-300. Da li je ovo zveckanje oružjem uobičajena retorika balkanskih suseda ili je ovoga puta stvar ozbiljnija? Kakav će biti učinak ravnoteže straha i kako će uticati na odnose u regionu? Da li je ovakva situacija zapravo trgovačko-ratni sukob NATO i Rusije na našoj teritoriji?
O ovoj temi govore:

Dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse
Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije
Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator Politike

Heroji nedelje: Marko Romčević i Dušan Adamović

Autor i urednik: Olivera Kovačević