23.11.2012 - Predstavnici CEAS-a učestvovali na Okruglom stolu: Saveti Srba sa Kosova novom Predsedniku, Parlamentu i Vladi Republike Srbije u oblasti politika

Beograd, 23.11.2012.

ceas-logo-116

Jelena Milić, Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS), i Dušan Gamser, savetnik CEAS-a, učestvovali su na okruglom stolu na temu „Saveti Srba sa Kosova novom Predsedniku, Parlamentu i Vladi republike Srbije u oblasti politika“ održanom u ponedeljak, 23. Jula, 2012. godine u Aeroklubu u Beogradu. Učesnici su bili predstavnici političkih partija – Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije, Liberlano-demokratske stranke, Srpskog pokreta obnove, Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedninjenih regiona Srbije – kao i nevladinih organizacija, među kojima su, osim predstavnika Centra za evroatlantske studije, bili prisutni i predstavnici Balkanskog fonda za demokratiju, Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, Foruma za etničke odnose i Saveta za inkluzivno upravljanje. Takođe, bili su prisutni i pojedini predstavnici medija, kao i Univerziteta u Beogradu. Okrugli sto je organizovan od strane Saveta za inkluzivno upravljanje (Council for Inclusive Governance – CIG) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Švajcarske.

Program je obuhvatao dve sesije. Prva se koncentrisala na trenutne probleme i izazove sa kojima se susreću Srbia na Kosovu, osvrćući se na pitanja koji su problemi najurgentniji i zahtevaju hitnu pažnju Predsednika, Vlade i Parlamenta Srbije, šta su neophodni preduslovi za efikasniju politiku i koje su moguće posledice nedavno odžanih izbora po budućnost Srba na Kosovu i rešavanje njihovih problema.


Druga sesija se bavila savetima praktične politike za novo srpsko liderstvo u vidu najboljih načina za pristupanje problemima Srba na Kosovu, partnerstava i tela koja bi trebalo da budu ustanovljena, obezbeđivanja transparentnosti i inkluzivnosti u formiranju politika Beograda ka Srbima sa Kosova, očekivanjima Srba od nove Vlade i učešćem u dijalogu se Prištinom i načinima na koje srpsko liderstvo može da pomogne u implementaciji Preporuka praktične politika usvojenim od strane grupa lidera Srba sa Kosova 2011. godine.