26.10.2010, Blic, Vorlik, Mas i Dežer: značajan korak za Srbiju

Blic, 26.10.2010.
Ambasadori SAD i Nemačke u Srbiji Meri Vorlik i Volfram Mas i šef delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer ocenili su danas da je odluka Saveta ministara da prosledi kandidaturu Srbije Evropskoj komisiji značajan korak na daljem evropskom putu zemlje.
Ambasadorka Vorlik je na skupu posvećenom saradnji Srbije i NATO-a kazala da su jučerašnja odluka Brisela kao i poseta američke državne sekretarke Hilari Klinton Beogradu ohrabrujući koraci.
Vorlikova je podvukla da je Srbija proteklih godina dosta uradila na demokratizaciji društva, posebno na reformi odbrambenog sistema i uspostavljanju boljih diplomatskih odnosa sa svetom.
Ona je dodala da Srbija već doprinosi svetskom miru svojim misijama u Čadu, Kongu, Liberiji i ukazala na značaj novembarskog samita NATO-a u Lisabonu na kojem će biti uspostavljeni novi partnerski odnosi sa svim zemljama koje nisu članice Alijanse uključujući i Srbiju.
Vorlikova je rekla da je zato veoma značajno što Srbija ima u sedištu NATO-a u Briselu vojne i diplomatske predstavnike.
Ambasador Mas je ocenio da je odluka Saveta ministara vrlo ohrabrujuća za građane Srbije i dodao da u Srbiji često postoji osećanje da je ostavljena po strani što, kako je dodao, nije slučaj.
On je izrazio zadovoljstvo što vlast u Beogradu shvata da je dobra saradnja sa EU i susedima pravi put i ocenio da je poslednjih godina došlo do značajnih promena u Srbiji što pokazuje i nedavno održana Parada ponosa.
Mas je naglasio da EU i Srbija dele zajedničke vrednosti i izrazio zadovoljstvo što srpska vlada ima veoma jasne pozicije po pitanju EU.
"Pažljivo smo pratili reformu vojske. Mislimo da to ide u dobrom pravcu i vrlo smo zadovoljni uloženim naporom ali je to proces koji stalno traje i zato ga treba nastaviti", rekao je on.
Mas je ukazao da su pitanja članstva u NATO-u i EU povezana ali da je Srbija u odnosu prema NATO-u u drugačijoj poziciji nego bivše istočnoevropske države koje su postale članice Alijanse zato što se Srbija ne suočava sa spoljnim pretnjama.
Srbiji je veći prioritet ulazak u EU, ali to ne znači da ne treba da postane članica NATO jer su, kako je ukazao, "te dve stvari povezane".
Mas je rekao da pitanje ulaska u NATO nije pitanje da li to treba da se dogodi nego kada će se dogoditi.
Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer je istakao da na Zapadnom Balkanu postoji privrženost EU koja nije od juče, već traje više od 10 godina.
"Niko pre 20 godina nije mogao da pretpostavi da će granice EU biti tamo gde su danas, rekao je on i ocenio da je EU poslednjih godina postala ne samo veća zajednica nego i značajan globalni igrač", rekao je Dežer.
Za ulazak u EU, kako je dodao Dežer, postoje jasno utvrđena pravila, a to su demokratizacija društva, ekonomske reforme, poštovanje ljudskih prava, saradnja sa Hagom i regionalna saradnja.
"Iako su EU i NATO po prirodi različite organizacije, postoje brojna zajednička pravila i uslovi za ulazak u obe organizacije", rekao je Dežer na međunarodnoj konferenciji "Srbija, Zapadni Balkan i NATO ka 2020-lekcije naučene, lekcije koje tek treba naučiti".