IZ MOSKVE BEZ LJUBAVI

Centar za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda predstavlja svoju novu analizu – Iz Moskve bez ljubavi -   povodom 16 godina od ubistva premijera Vlade Republike Srbije Zorana Đinđića, 20-te godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije i 70 godina od osnivanja NATO-a – Kremaljske strukture protiv Đinđićevog sna o Srbiji.

Nastavak

Ruska kragna steže Srbiju

Blic, Lana Gedošević, 23.06.2014.

blic-online

Ne računajući najavljenu posetu premijera Aleksandra Vučića Moskvi, zvaničnici Rusije i Srbije u dve nedelje sastajali se najmanje tri puta. Analitičari kažu da Rusija „pojačava bratski zagrljaj”.

Samo tokom juna prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić sastančio je sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom čak tri puta, od čega jednom i tokom posete svog ruskog kolege Sergeja Lavrova. Sa šefom ruske diplomatije sastajao se i premijer Vučić, koji će već 7. jula otputovati za Moskvu gde će razgovarati sa najmoćnijim ljudima ove zemlje, predsednikom Vladimorom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Kako je saopšteno iz Vlade, predstojeći razgovori s njima “dodatno će doprineti učvršćivanju prijateljskih odnosa između dva naroda i dve zemlje”.
Međutim, pitanje je da li se radi samo o prijateljstvu ili postoje i neki drugi razlozi za ovoliku zainteresovanost Rusije za Srbiju.

Prema mišljenju Dragana Đukanovića, člana Foruma za međunarodne odnose, najverovatniji razlog jeste pokušaj da se Srbija što jasnije odredi prema zapadu i istoku.

- Rusija verovatno očekuje od Vučića da se Srbija više i jače odredi prema pitanju Ukrajine. Takođe, Rusija u Srbiji ima značajna ulaganja kada je u pitanju energetika pa želi da sačuva svoje pozicije i u tom smislu. Jednostavno, traži se da Srbija bude jasnija u svojim stavovima - priča Đukanović.

Kako kaže, nisu samo Ukrajina i Južni tok razlog za takav razvoj događaja, ali ističe da je osnova ukrajinskog sukoba zapravo energetika.

- Rusi žele da očuvaju postojeće uticaje i da ih učvrste, imajući u vidu i činjenicu da Srbija s druge strane pregovara i sa Evropskom unijom o priključenju - objašnjava Đukanović.

Pored političkog uticaja, nije nepoznanica i da je Rusija zainteresovana EPS i da to interesovanje traje godinama unazad. Ostaje da se vidi da li će i to biti jedna o tema o kojoj će se u julu razgovarati u Moskvi. Za srpski EPS navodno su zainteresovani i Nemci, odnosno kompanija RWE.

-----------------------------------------------------
Sastanci sa Rusima
2. jun Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin posetio Ivicu Dačića
12. jun Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin opet posetio Dačića
17. jun Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov bio gost Aleksandra Vučića i Ivice Dačića
7. i 8. jul Premijer Srbije ide u posetu predsedniku i premijeru Rusije - Vladimiru Putinu i Dmitriju Medvedevu