U korak sa privatnim sektorom bezbednosti

izveštaj

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) objavio je danas svoj novi izveštaj “U korak sa privatnim sektorom bezbednosti”, koji je završni deo projekta “Regulisan privatni sektor bezbednosti – bezbedniji zivot građana“, realizovan uz podršku ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Jedan od ciljeva spomenutog projekta bio je da se javnim zagovaranjem utiče na predstavnike vlasti da detaljno razmotre postojeće stanje u ovoj oblasti i njeno pravno regulisanje stave među svoje prioritete.

Izveštaj možete preuzeti ovde.

U glavnom delu izveštaja detaljno se analizira postojeći Predlog zakona, sa posebnim naglaskom na preporuke stručnjaka iz ove oblasti, predstavnika asocjacija i udruženja kompanija za privatno obezbeđenje, nezavisnih državnih tela, predstavnika Ministarstva untrašnjih poslova i civilnog sektora. Predstavljena su i izdvojena ekspertska mišljenja trojice stručnjaka koje je CEAS posebno angažovao za realizaciju ovog projekta. Pored CEAS-ovog, i zajednički zaključak skoro svih ostalih učesnika prethodno organizovanih javnih rasprava održanih u okviru projekta, a u saradnji sa Udruženjem za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, je da je postojeći Predlog dobar, te da se u skupštinskoj raspravi amandmanski može još unaprediti. Usaglašen je i stav da je bitno nastaviti javno zagovarati što skoriji proces usvajanja neophodnih podzakonskih akata i analizirati njihove predloge.