Ne dozvoliti da “reprezantacija Luganaska” igra u Srbiji

CEAS saopštenje za javnost, 29.7.2014.

CEAS

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS)  najoštrije se protivi planu fudbalskog kluba Novi Sad da krajem avgusta odigra prijateljsku utakmicu sa takozvanom reprezentacijom takozvane samoproglašene Narodne Republike Lugansk.

CEAS smatra netačnom ocenu predsednika UO FK Novi Sad, Tomislava Lovrekovića, u kojoj se iznosi sledeće: “Tamošnjem narodu je potrebna podrška i na ovaj način se šalje poruka mira. Saosećamo sa svima gde se danas gine i gde se gube glave, zbog raznih ideala, bez namere da ulazimo u ideološke podele i stajemo na nečiju stranu. Smatramo da je narodu tamo preko potrebna bilo koja vrsta podrške, a poznato je da sport kroz vekove miri ljude. Otuda ideja da naši prijatelji iz Novorusije budu gosti u našem gradu, da pokažemo da umemo da budemo uz druge kao što su oni bili uz nas."

Podsećamo da rat u istočnoj Ukrajini nije “ideološki” sukob već neustavno delovanje separatista protiv Ukrajine, članice UN, čiji teritorijalni integritet država Srbija podržava, pa “čak i Krima” kako su nam samo pre neki dan to saopštili državni zvaničnici RS. Narod na istoku Ukrajine su i državljani Ukrajine koji to žele i da ostanu, koji su izloženi teroru sepratista. Ukrajinska država nikoga na istoku Ukrajine, do početka delovanja separatističkih teško naoružanih grupa, nije izlagala granatiranju niti na druge načine izlagala životnoj opasnosti.

Smatramo da organi države Srbije treba u korenu da saseku ovu ideju i tako u praksi pokažu da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet prijateljske Ukrajine.

Beograd, 29.7.2014.